Верховна Рада схвалила дату індексації пенсій українцям

Верховна Рада схвалила дату індексації пенсій українцям

Верховна рада підтримала в першому читанні законопроект “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства (№ 4668)”.

За відповідний проект проголосували 317 нардепів під час засідання 9 вересня, передає Час Пік.

Як повідомили в Мінсоцполітики, пропозиції в разі прийняття Верховною радою урядового проекту, “дадуть можливість вперше після 2014 року охопити у 2022 році програмою підвищення всі категорії пенсіонерів з акцентом на найбільш уразливих групах”.

Зокрема законопроектом пропонується:

визначити дату щорічної індексації пенсій – 1 березня;
здійснювати щорічну індексацію пенсій військовослужбовцям, державним службовцям та іншим категоріям пенсіонерів на загальних умовах;
призначати достроково пенсії за віком за півтора року до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірвано в зв’язку зі змінами в організації виробництва і при інших умовах;
призначати достроково пенсії матерям (батькам) дітей, хворих важким, рідкісним захворюванням, яким не встановлено інвалідність.

“На початку 2020 років людей, які отримують найнижчі пенсії, менше 2000 гривень, було 4 мільйони. На сьогодні ми підняли пенсії понад цю межу для 2,3 мільйона чоловік і очікуємо, що з середини 2022 року пенсії для всіх пенсіонерів будуть складати більше 2 000”, – сказала Лазебна.

Поділитись