Мінсоцполітики попередив українців про зменшення розміру пенсій в майбутньому

Мінсоцполітики попередив українців про зменшення розміру пенсій в майбутньому

Міністерство соціальної політики України повідомило, що Міжнародна організація праці встановила співвідношення розміру пенсії до одержуваної людиною зарплати не нижче 40%, однак виплачує всього 29%.

Надалі цей відсоток буде тільки зменшуватися, передає портал «Україна.ру». За даними журналістів, зниження розмірів пенсійних виплат пов’язане з демографічною ситуацією в країні.

Пенсійна система може нормально функціонувати, тільки коли внески сплачують як мінімум удвічі більше громадян, ніж отримують пенсії. На даний момент в Пенсійний фонд сплачують 13 млн працюючих жителів України, при цьому в країні 11,1 млн пенсіонерів, відзначається в повідомленні.

Уряд України прогнозує, що до 2050 року пенсіонерів стане більше 11,7 млн, а працюючих громадян буде близько 9,7 млн ​​осіб.

Раніше, 13 березня, колишній український прем’єр-міністр Микола Азаров порівняв розмір пенсій в Росії і на Україні. За його словами, середня українська пенсія менша за російську приблизно в три рази.

В кінці січня глава Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв заявив, що в Україні можуть різко скоротитися пенсії на тлі демографічної кризи. Згідно з його прогнозами, суми виплат зменшаться в півтора рази до 2030 року. Причиною такої ситуації стане скорочення числа найманих працівників, з чиїх зарплат будуть відраховуватися внески до Пенсійного фонду, а також збільшення кількості пенсіонерів в країні.

При цьому в жовтні 2020 року прем’єр-міністр країни Денис Шмигаль заявив, що пенсії і зовсім можуть зникнути в Україні. За його словами, держава буде нездатна їх виплачувати вже через 15 років.

Поділитись