В Україні заявили про зростання ризику війни з Росією через транзит газу

В Україні заявили про зростання ризику війни з Росією через транзит газу

Глава “Нафтогазу України” Юрій Вітренко вважає, що запуск “Північного потоку 2” робить Україну більш уразливою до “російського вторгнення”, про це він заявив в інтерв’ю Financial Times.


“(Якщо) не буде фізичного транзиту (газу) через Україну, це збільшує шанси повномасштабної війни між Росією та Україною з усіма її наслідками”, – сказав Вітренко. Як пише видання, на думку Вітренка, введення в експлуатацію “Північного потоку 2” може зробити Україну більш вразливою до “російського вторгнення”, оскільки Москва “позбавиться стримуючого фактора”.

Газопровід “Північний потік 2” від узбережжя РФ через Балтійське море до Німеччини складається із двох ниток загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік. “Газпром” раніше оголосив про закінчення будівництва “Північного потоку 2”. При цьому в РФ зазначали, що договір про транзит газу до Європи через Україну залишиться чинним на весь період його дії, навіть після його завершення Москва не має наміру відмовлятися від українського транзиту. У Москві також закликали припинити згадувати “Північний потік 2” у контексті будь-якої політизації, оскільки це комерційний проект, він вигідний як Росії, так і Євросоюзу.

Раніше глава “Газпрому” Олексій Міллер заявляв, що компанія готова продовжувати транзит газу через Україну і після 2024 року, виходячи з економічної доцільності та технічного стану української газотранспортної системи. При цьому він зазначив, що обсяги транзиту мають відповідати новим обсягам закупівлі російського газу компаніями країн ЄС за новими контрактами.

Україна виступає проти “Північного потоку 2” та за збереження транзиту російського газу до Європи через свою територію.

Поділитись