В Україні суттєво здорожчають тарифи на комунальні послуги

В Україні суттєво здорожчають тарифи на комунальні послуги

В Україні очікується значне подорожчання комунальних послуг

На тлі нагнітання воєнної агресії з боку Росії Нацбанк України підвищив облікову ставку до 10%. Більше того, у разі загострення геополітичних ризиків НБУ буде готовим навіть до жорсткості монетарної політики.

На даний момент окремим ризиком фінансисти наголошують на збереженні високого рівня світових цін на енергоносії. За їхніми прогнозами, ця ситуація тисне не лише на виробничі витрати бізнесу, а й вимагатиме поступової корекції тарифів на житлово-комунальні послуги.

При цьому активна фаза підвищення ЖКП прогнозується на квітень-травень 2022 року. Так, за словами голови Спілки споживачів комунальних послуг, голови комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської Ради при КМДА Олега Попенка ціни на газ до кінця весни зростуть на 10-20%. До того ж, фіксовані тарифи на електроенергію та газ зберігатимуться лише до 30 квітня 2022 року. Розмір подорожчання залежатиме від вартості, за якою паливо купуватиме Україна на біржі.

Однак у лютому українцям вже доведеться заплатити більше за опалення, оскільки січень виявився холодним місяцем із відносно великою кількістю морозних днів, а також воду. У деяких випадках підвищення становитиме 5-6 грн за кубометр води.

Поділитись