В Україні можуть бути проблеми з іноземними інвесторами через справу “Мотор Січ”

В Україні можуть бути проблеми з іноземними інвесторами через справу “Мотор Січ”

На думку декана факультету міжнародної політології Інституту політики і права Цзінаньського університету Хун Тао, ситуація навколо українського підприємства “Мотор Січ”, яке було націоналізовано за рішенням київського суду, серйозно підриває довіру іноземних інвесторів, включаючи китайських.

Такі дії українського керівництва можуть призвести до масштабного висновку іноземного капіталу, що негативно вплине на економіку України, додав він.

Хун Тао уточнив, що Пекін повинен послати українському уряду чіткий сигнал: сліпе слідування за іншими не тільки зашкодить іншим, але і їм самим. Компанії з Китаю можуть використовувати цей випадок з перекладом підприємства в держвласність в якості прикладу для різкої критики інвестиційного клімату на Україні. В результаті країна втратить іноземні інвестиції.

Він додав, що поки немає необхідності в повномасштабних відповідних санкції з боку Китаю, оскільки українська влада пішли на такий крок під зовнішнім тиском. Однак Україна повинна чітко оцінювати можливі інвестиційні ризики.

Раніше повідомлялося, що президент України схвалив рішення РНБО про захист авіадвигунобудування. Це рішення передбачало повернення авіабудівного підприємства “Мотор Січ” у власність держави. У числі акціонерів підприємства були і китайський інвестор Beijing Skyrizon. Шевченківський районний суд Києва заарештував 100% акцій “Мотор Січ” і передав їх українському уряду.

МЗС КНР закликав Україну дотримуватися прав інвесторів з Китаю, а також раціонально врегулювати питання по цій темі. Таку заяву зробила 25 березня офіційний представник китайського зовнішньополітичного відомства Хуа Чуньїн.

Поділитись