Байден: Сі Цзіньпін – «прямолінійний і дуже розумний хлопець»

Байден: Сі Цзіньпін – «прямолінійний і дуже розумний хлопець»

Президент США Джо Байден порівняв главу Китаю Сі Цзіньпіна з російським президентом Володимиром Путіним.

Своїми спостереженнями він поділився під час прес-конференції, її трансляція велася на YouTube-каналі Білого дому.

Байден заявив, що, за деякими підрахунками, він провів з Сі Цзіньпін більше часу разом, ніж інші світові лідери. Політик розповів, що китайський лідер «прямолінійний і дуже розумний хлопець».

«Він один з тих хлопців, які, подібно до Путіна, вірять, що автократія здатна на те, на що не здатна демократія в постійно ускладнюється світі», – заявив Байден журналістам.

Захід став першою повноформатної прес-конференцією, яку Байден дав в якості президента. Як підрахувало видання Newsweek, Байден став першим за останні 100 років американським лідером, який відтермінував своє перше повноцінне спілкування з пресою на дев’ять тижнів з моменту інавгурації.

Раніше в березні представники Китаю та США провели зустріч на Алясці. З боку Сполучених Штатів були присутні держсекретар Ентоні Блінкен і радник президента з національної безпеки Джейк Салліван, з боку Китаю – глава канцелярії комісії ЦК КПК у закордонних справах Ян Цзечи і глава МЗС Ван І.

У тому ж місяці США назвали Росію та Китай головними загрозами для країни в перехідних положеннях стратегії нацбезпеки. Згідно з документом, Москва має намір і далі продовжувати розширювати свій глобальний вплив, а також грати дестабілізуючу роль на міжнародній арені.

Поділитись