В Угорщині вважають нездійсненним план Єврокомісії знизити споживання газу

В Угорщині вважають нездійсненним план Єврокомісії знизити споживання газу

План Європейської комісії (ЄК), що передбачає скорочення споживання газу на 15%, практично недосяжний.

Про це заявив міністр закордонних справ та зовнішньоекономічних зв’язків Угорщини Петер Сійярто, повідомив портал новин Hirado.hu.

“Що означає скоротити споживання газу в Європі на 15%? Чи мають всі країни скоротити його? Що це означає для Угорщини чи будь-якої іншої країни? Необхідно кожному споживати на 15% менше? Промисловим споживачам? Власникам квартир? Домовласникам? Або хтось скаже?” вам, що 15% мають на увазі, що ми можемо палити світло настільки менше, ми можемо топити і готувати менше на цей обсяг? Чим все це обернеться?” – Заявив Сійярто. Він також зазначив, що ЄК у цьому випадку здійснює план “виключно комунікативного значення, фізичне здійснення якого практично рівносильне неможливому”.

Глава угорського зовнішньополітичного відомства також назвав тим, що наводить на роздуми той факт, що “надзвичайна енергетична ситуація [розвивається] не в країні, щодо якої ЄС ввів санкції, а в нашій країні, яка ввела санкції”. “Одного разу варто замислитися, чи це було добре”, – підсумував Сійярто.

Як стало відомо раніше, представники країн Європейського союзу погодили надзвичайний план із скорочення споживання газу на 15%, який буде затверджено у вівторок на спеціальній зустрічі міністрів енергетики спільноти у Брюсселі.

20 липня Єврокомісія опублікувала документ, в якому йдеться про те, що країни ЄС мають до кінця вересня подати плани добровільного скорочення споживання газу на 15% на період до 31 березня 2023 року. У Брюсселі також визнали ймовірним сценарієм повне відключення російського газу і закликали розпочати підготовку до цього, зберігаючи єдність ЄС. Ряд країн, зокрема Іспанія, Португалія, Греція, не підтримали ініціативу ЄК.

Поділитись