В ООН виступили проти виключення Росії із СПЛ

В ООН виступили проти виключення Росії із СПЛ

Виняток Росії зі складу Ради ООН з прав людини (СПЛ) стало б небезпечним прецедентом.

Про це заявив офіційний представник генсека ООН Стефан Дюжаррік. Раніше із закликом виключити Росію з Ради ООН з прав людини виступила низка сенаторів США.

За словами Стефана Дюжарріка, рішення щодо цього питання мають приймати країни-члени організації.

«Вони встановлюють правила та утворюють організацію. Але я б сказав, як уже говорив у контексті Всесвітньої туристської організації, що є певний рівень стурбованості у зв’язку зі створенням небезпечного прецеденту», – наголосив він.

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок спеціальної військової операції в Україні, метою якої він назвав «демілітаризацію та денацифікацію» країни. У відповідь ЄС, США та інші західні країни ввели великі антиросійські санкції.

25 лютого було припинено членство Росії у Раді Європи. 15 березня МЗС РФ повідомило генерального секретаря Ради Європи про вихід країни з організації. Наступного дня ПАРЄ проголосувала за виключення Росії із РЄ.

Європейський суд з прав людини продовжить розглядати скарги росіян до 16 вересня 2022 року, коли Росія перестане бути однією з учасниць Європейської конвенції з прав людини.

Поділитись