В Індії понад 50 дітей померли після вживання в їжу лічі

В Індії понад 50 дітей померли після вживання в їжу лічі

В окрузі Музаффарпур індійського штату Біхар за останні десять днів зареєстровано не менше 53 випадків смерті дітей після вживання в їжу фруктів лічі.

За словами місцевих медиків, всі випадки загибелі дітей були зареєстровані в районі, де розташовується безліч садів з цими фруктовими деревами, і лічі вживають у великій кількості. У них спостерігалися симптоми синдрому гострого енцефаліту, а також різке падіння рівня глюкози в крові, яке могло стати наслідком потрапляння в організм дітей токсинів, що містяться в плодах лічі.

Нині в реанімації знаходяться ще 40 дітей, госпіталізованих зі схожими симптомами, лікарі борються за їхнє життя.

Спалахи захворювань у дітей, пов’язаних з вживанням в їжу плодів лічі, фіксуються в Біхарі щоліта з 1995 року. У 2014 році хвороба, що одержала серед місцевого населення назву “Чамкі Бухар”, забрала рекордні 150 життів.

Лічі – фрукт, відомий також як “китайська слива”, нагадує за смаком суміш винограду з полуницею. У лічі міститься багато вуглеводів, пектинові речовини, калій, магній і вітамін С. Однак головне – дуже високий вміст нікотинової кислоти – вітаміну РР, який активно перешкоджає розвитку атеросклерозу. Медики відзначають, що помірне вживання лічі допомагає при кашлі. У той же час, відомі випадки масового отруєння дітей при вживанні на голодний шлунок відносно великих кількостей незрілих плодів лічі. Незрілі плоди містять гіпогліцин і метіленціклопропілгліцин, які знижують в організмі глюконеогенез, внаслідок чого відбувається зниження рівня глюкози в крові і при низькому початковому його рівні в крові призводить до гіпоглікемічної коми з наступним летальним результатом, якщо своєчасно не надана допомога.

Фото PTI

Поділитись