В Австрії спробують створити коаліцію без Партії свободи

В Австрії спробують створити коаліцію без Партії свободи

В Австрії спробують сформувати парламентську коаліцію без переможця виборів, вкрай правої Партії свободи (FPO), яка виступає проти допомоги Україні. Вона набрала 29%.

Як повідомляє Reuters, президент Олександр Ван дер Беллен доручив сформувати коаліцію канцлеру Карлу Нехаммеру, голові правоцентристської Народної партії (OVP), яка посіла друге місце на виборах.

Для цього йому доручено провести переговори із соціал-демократами, які посіли третє місце.Щоб об’єднатися, їм потрібно буде подолати розбіжності щодо низки питань, таких як оподаткування багатих.

Якщо це вдасться, то у них буде перевага лише в один голос. Тому, можливо, вони запропонують менший союз третьої партії – наприклад, ліберальному NEOS.

Президент заявив, що «парламентські вибори – це не гонка, в якій партія, яка першою перетнула фінішну межу, але не набрала 50%, автоматично отримує право сформувати уряд. Якщо партія хоче керувати країною самостійно, вона повинна подолати бар’єр у 50%».

Лідер FPO Кікл заявив, що було б недемократично сформувати уряд без представника партії-переможця, і застеріг інші партії від формування «коаліції, які програли».

Поділитись