Уряд Японії у повному складі пішов у відставку

Уряд Японії у повному складі пішов у відставку

Уряд Японії у складі пішов у відставку. Про це повідомляє агентство Кіодо.

Цей кабінет міністрів був сформований 4 жовтня у зв’язку з обранням нового прем’єр-міністра Фуміо Кісіди. Проте вже 14 жовтня нижню палату парламенту було розпущено у зв’язку із закінченням термінів повноважень, 31 жовтня відбулися вибори нового складу.

У результаті виборів правляча Ліберально-демократична партія змогла отримати більшість голосів, хоча їй пророкували значну втрату позицій через помилки у проведенні вакцинації та економічних заходів. В результаті ж партія зуміла отримати 261 депутатське місце із 465, тобто більше половини голосів у парламенті, а також так звану «абсолютну стабільну більшість». Це дасть змогу призначати голів профільних комітетів парламенту та забезпечить більше половини місць у кожному з них.

Також 32 депутатські портфелі замість 29 у попередньому скликанні отримали партнери ЛДП по коаліції партія «Комейто».

10 листопада відбудеться особлива сесія парламенту, на якій буде обрано нового прем’єр-міністра. Передбачається, що його знову займе Фуміо Кісіда, який потім назве склад свого другого кабінету міністрів, куди увійдуть майже всі міністри з попереднього — крім колишнього міністра закордонних справ Тосіміцу Мотегі. Він став генеральним секретарем партії, його місце в кабміні займе Йосімас Хаясі.

Увечері того ж дня новий прем’єр-міністр пройде церемонію затвердження імператором, а потім надасть прес-конференцію.

Раніше експерти припустили, що Фуміо Кісіда зробить усе, щоб повернути територію Курильських островів. Він може натиснути на Росію за допомогою економічних санкцій та ядерної зброї.

Поділитись