Уряд РФ запланував рекордне підвищення витрат на поліцію, Росгвардію та спецслужби

Уряд РФ запланував рекордне підвищення витрат на поліцію, Росгвардію та спецслужби

Російська влада готується до рекордно збільшити фінансування внутрішніх силових структур, яким належить забезпечити «стабільність» режиму та не допустити протестів проти мобілізації та падіння рівня життя.

У 2023 році федеральний бюджет витратить 4,2 трильйона рублів за статтею «національна безпека та правоохоронна діяльність», повідомляють ЗМІ з посиланням на матеріали Мінфіну.

Витрати за статтею, куди зашиті бюджети МВС, Росгвардії, спецслужб (органи безпеки), Слідчого комітету, прокуратури та системи ФСВП, зростуть за рік у 1,5 рази – безпрецедентну величину за весь час доступної статистики (з 2006 року).

Попередній рекорд було встановлено у 2012 році: тоді у відповідь на протести на Болотній фінансування силовиків збільшили на 46%.

2024 року силовим структурам додадуть ще 100 млрд рублів з бюджету, після чого витрати планується «заморозити» – 4,3 трлн рублів у 2025 році.

Екстремальна щедрість у фінансуванні силовиків – не сюрприз. «Вибираючи між стабільністю та революцією, народ, природно, вибирав стабільність. Вибираючи між війною та революцією, він цілком може віддати перевагу революції», – каже політолог Аббас Галлямов.

Протести, що відбулися в перший день після оголошення мобілізації, – це лише розминка, вважає він: для ухвалення політичного рішення більшості громадян потрібен час, їм належить усвідомити, що мобілізація – не телевізійна абстракція, і незабаром вони самі почнуть отримувати повістки, а їхні друзі та родичі повертатимуться в країну в трунах.

Поділитись