У Фінляндії обговорюють надання притулку призовникам із Росії

У Фінляндії обговорюють надання притулку призовникам із Росії

Частина депутатів парламенту Фінляндії вважають за можливе надати притулку громадянам Росії призовного віку після оголошення там частковою мобілізацією.

Про це повідомляє газета Helsingin Sanomat. Повідомляється, що пропозицію про притулок вже підтримали як депутати від правлячих партій, так і опозиціонери.

Так, депутат від Соціал-демократичної партії Ерккі Туоміойя сказав, що “морально неприйнятно” відмовляти росіянам у праві на притулок. Аналогічної точки зору дотримується і представник правоцентристської “Національної коаліції” Еліна Валтонен, додавши, що надто велика притока із сусідньої країни загрожуватиме нацбезпеці.

Передбачається, що росіяни спочатку мають потрапити до Фінляндії якимось чином. Також поки що не розроблено жодних конкретних заходів, а прохання про притулок зараз розглядаються в індивідуальному порядку. Однак у згаданої пропозиції є й дуже впливові супротивники.

Наприклад, голова комітету із закордонних справ парламенту Фінляндії Юссі Халла-ахо назвав надання притулку росіянам, які тікають від мобілізації, поганою ідеєю. Суть його міркувань у тому, що переважна більшість росіян підтримувала сім місяців військову операцію “з дивана”, а самі не готові в ній загинути чи відправити туди своїх дітей. Він упевнений, що громадяни РФ не змінять свою думку, перебуваючи у безпеці у Фінляндії.

Раніше в чеському МЗС заявили про відмову в гуманітарних візах росіянам, які тікають від мобілізації.

Поділитись