Уряд РФ заклав до бюджету рекордне від часу анексії Криму зниження реальних пенсій

Уряд РФ заклав до бюджету рекордне від часу анексії Криму зниження реальних пенсій

Секвестр бюджету, запущений урядом у зв’язку з падінням доходів і необхідністю фінансувати війну, торкнеться десятків мільйонів російських пенсіонерів, які мають пережити подальше зниження рівня життя.

Середня страхова пенсія у Росії 2023 року становитиме 19823 рубля, випливає з проекту бюджету Фонду пенсійного і соціального страхування РФ, що у розгляді Держдуми.

У порівнянні з поточним роком пенсіонери отримають збільшення у розмірі 841,9 рубля. Закладена до бюджету індексація – на 4,4% – буде нижчою за рівень інфляції, який прогнозує Мінекономрозвитку РФ (5,5%).

Таким чином, у реальному вираженні страхові пенсії скоротяться на 1,1%, а їхнє річне зниження стане першим з анексії Криму: у 2015 році пенсії впали на 3,8% у реальному вираженні, а у 2016-му – ще на 3,4% % після того, як влада скасувала щорічну індексацію.

Страхова пенсія за старістю непрацюючих пенсіонерів, згідно з проектом бюджету, повинна збільшитися на 997,7 рубля, або 4,8%. У реальному вираженні 35 мільйонів громадян похилого віку, таким чином, збідніють на 0,7%.

Соціальні пенсії влада планує проіндексувати лише на 3,3%, тобто майже вдвічі нижче за очікувану інфляцію. Номінальна надбавка – 401,3 рубля – має збільшити середній розмір соціальної пенсії до 12561,9 рубля, що лише на 0,8% перевищить прожитковий мінімум пенсіонера. У реальному вираженні соціальні пенсії впадуть таким чином на 2,2%.

Поділитись