Українські військові готуються виявляти біологічну зброю на фронті

Українські військові готуються виявляти біологічну зброю на фронті

На відміну від радіаційної і хімічної зброї, фактори ураження якими можна виявити майже одразу, випадки застосування біологічної зброї виявляються не так легко.

Водночас, як розповів в інтерв’ю «Новинарні» командир 704-го полку військ радіаційного, хімічного і біологічного захисту (РХБЗ) Збройних сил України полковник Віктор Явтушенко, в Україні готуються фахівці та спеціальна техніка, які здатні виявляти випадки застосування біологічної зброї на фронті.

Він зазначив, що якщо говорити про радіаційну і хімічну зброю, то фактори ураження можна виявити майже одразу, і в Україні є фахівці у структурі правоохоронних органів та профільні науковці, які займаються цими питаннями.

«Наведу аналогію: як метеоролог визначає зміну погодних умов (вітер, опади, тиск тощо), так і хіміки можуть бачити ураження з видимих ознак. Уявіть, що тут, де ми зараз говоримо з вами, з’являється специфічний запах. Наприклад, сильно запахло часником. Це іприт. Або наведу приємніший приклад: згадайте, як пахне квітучий яблуневий сад. Або як пахне черемшина. Такий запах має і хлорацетофенон», – розповів він.

Водночас він зазначив, що біологічна зброя – особливо небезпечна, адже вона дуже легко переноситься і її застосування не так просто розпізнати.

«А ось біологічна зброя не так легко виявляється. Вона має дуже багато способів доставки: від артилерійських засобів до води, продуктів тощо. Це дуже небезпечна зброя. Сьогодні ми маємо відповідні прилади і лабораторію для роботи, а також можливості для визначення і документування, що це була справді біологічна зброя, а не людина померла з інших причин. Наші фахівці можуть виявити біологічну речовину і контролювати біологічну ситуацію», – розповів полковник.

Водночас на запитання, чи були за час повномасштабного вторгнення випадки застосування біологічної зброї, він чітко відповів, що таких випадків виявлено не було.

Поділитись