Україні вдалося стягнути з “Газпрому” 2,1 млрд доларів

Україні вдалося стягнути з “Газпрому” 2,1 млрд доларів

Глава компанії “Нафтогаз України” Андрій Коболєв оголосив про головну перемогу -2019.

За його словами, українській стороні вдалося стягнути з «Газпрому» 2,1 млрд доларів в рамках виконання рішення Стокгольмського арбітражу. Як випливає із заяви Коболєва, ці гроші вже надійшли «Нафтогазу».

“Цю частину виграшу ми відбили у звітності і заплатили відповідні податки і дивіденди. Таким чином, ця сума майже повністю потрапила до держбюджету України”, – повідомив Коболєв в інтерв’ю виданню LIGA.net.

На цьому, однак, історія не закінчується. Разом з накопиченими відсотками Київ має намір стягнути з «Газпрому» в цілому $ 3 млрд. Якщо Москва сперечатиметься, українська компанія отримає дозвол місцевих судів на продаж його активів, пригрозив глава «Нафтогазу». І певні кроки в цьому напрямку вже зроблені.

Буквально днем ​​раніше стало відомо, що вже 25 січня наступного року буде озвучено рішення суду Амстердама за позовом «Нафтогазу України» про стягнення заарештованих в Нідерландах активів «Газпрому» в рамках виконання рішення Стокгольмського арбітражу. Про це повідомив виконавчий директор українського газового концерну Юрій Вітренко на своїй сторінці в Facebook. За його словами, чергові слухання пройшли успішно для «Нафтогазу». У зв’язку з цим українська компанія очікує рішення суду, яке дозволить їй приступити до реалізації активів «Газпрому», які раніше були заарештовані.

Нагадаємо, що російська сторона до цього називала взаємну відмову від судових претензій умовою підписання нового контракту на транзит газу через територію України. У Києві ця пропозицію не раз відкидали, називаючи це вимогою «зрозуміти і пробачити». Тим часом, термін дії нинішнього транзитного договору закінчується 1 січня майбутнього року, і ніякого прогресу щодо укладення нового на переговорах тристоронньої комісії за участю Києва, Москви і Брюсселя поки не спостерігається.

Поділитись