Україна назвала умову примирення з «Газпромом»

Україна назвала умову примирення з «Газпромом»

«Газпром» може сплатити борг перед «Нафтогазом», що виник в результаті рішення Стокгольмського арбітражу, прямими поставками газу.

Про це заявив глава Міненерго України Олексій Оржель. За його словами, сторони найближчим часом почнуть узгодження умов таких поставок. Також він зазначив, що відкликання позовів проти російської компанії з міжнародних арбітражів можливий тільки в разі підписання нового контракту на транзит. Якщо ж сторони домовитися не зможуть, то «це означає певні подальші кроки по стягненням за цими арбітражами».

Оржель сказав, що якщо транзит збережеться після 1 січня 2020 року, то претензії Києва до можливих збитків або позбудуться підстав, або істотно знизяться.

Раніше в Києві вже заявили, що готові до повернення боргу, що наблизився до трьох мільярдів доларів, газом. У сукупності претензії України до «Газпрому» досягли 22 мільярдів доларів.

У той же час Росія категорично відмовляється визнати заборгованість і називає відмову від взаємних претензій одним з головних умов як відновлення прямих поставок, так і підписання транзитного договору.

Поділитись