Українцям пояснили, як рахуватимуть тарифи на електроенергію

Українцям пояснили, як рахуватимуть тарифи на електроенергію

В Україні в липні наступного року планують відкрити ринок електроенергії, після чого тарифи на світло визначатимуть попит і пропозиція.

У більшості європейських країн вже давно працюють ринкові умови, і середня вартість електроенергії в країнах-ЄС в п’ять разів вища за українську.

Про те, як на українців може вплинути запуск ринку електроенергії, пише видання “Хвиля”.

Прості українці платять за електроенергію в кілька разів менше бізнесу. Національна комісія в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) ціни для побутових споживачів не переглядає, а ось для бізнесу підвищує регулярно. Причому якщо сім’ї платять за “струм” менше собівартості, то підприємства – вище, фактично субсидуючи населення. Станом на вересень реальна вартість електроенергії була в 1,5 рази вищою за діючих тарифів.

Утримувати таку ситуацію вдасться лише до липня 2019 року – саме на цю дату заплановано одне з найважливіших подій в сфері енергетики – запуск ринку. Як прописано в уже прийнятому законі, постачальника електроенергії українці зможуть вибирати самі, а компанії, конкуруючи за клієнтів, з часом нібито будуть знижувати свої тарифи.

Однак, насправді в липні 2019- го на українців чекає неприємний сюрприз. Реальна вартість “струму” значно вища, і якщо бізнес перестане покривати різницю, платити доведеться значно більше.

Для прикладу, в сусідній Польщі, згідно з даними моніторингу цін HEPI (Household Energy Price Index for Europe), за кВт * год платять 14,98 євроцента, а в Україні – лише 3,69. У країнах Євросоюзу тариф в 5 разів вищий за український, а якщо порівнювати з усіма країнами Європи – в 4,7 раз. Однією з найдешевших країн вважається Сербія, але і там віддають за кВт * год в два рази більше – 7,23 євроцента. У той же час тарифи на “струм” для українського бізнесу цілком відповідають європейським тенденціям.

Запуск ринку – ситуація, до якої так чи інакше доведеться прийти Україні. По-перше, Україна вже прийняла закон “Про ринок електроенергії” і взяла на себе зобов’язання впроваджувати європейські норми. По-друге, чим довше утримувати ситуацію, тим швидше будуть рости ціни. Українцям так чи інакше доводиться платити за “струм” за реальною ціною, оскільки бізнес, який фактично “доплачує” за побутових споживачів, закладає додаткові витрати в кінцеву вартість своїх товарів і послуг. В результаті в будь-якому випадку платить кінцевий споживач.

Поділитись