Україна звинуватила Росію в провокації з полоненими в ДНР

Україна звинуватила Росію в провокації з полоненими в ДНР

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков вважає, що намір самопроголошених Донецької і Луганської народних республік (ДНР і ЛНР) передати Києву кількох полонених в односторонньому порядку через Віктора Медведчука – російська провокація.

Про це пише УНІАН. За його словами, «бойовики» погодилися відпустити утримуваних осіб поза процедур мінського і нормандського форматів.

«Вони сказали, що віддадуть тій людині, яка свято вірить в Мінські угоди, і назвали прізвище цього народного депутата», – сказав Резніков.

Міністр звинуватив Росію в тому, що вона таким чином підриває існуючі формати обміну полоненими і пояснив, що Україна ніколи не погодиться на такі пропозиції. При цьому він додав, що Київ готовий забрати своїх громадян, якщо республіки погодяться передати їх офіційним українським представникам. «Ми готові забрати всіх наших без будь-яких умов і обмежень», – пояснив чиновник.

З ініціативою в односторонньому порядку передати Києву утримуваних осіб за посередництва Медведчука раніше виступили повпреди ДНР і ЛНР в контактній групі по Донбасу Наталя Никонорова і Владислав Дейнего. У відповідь глава української делегації в контактній групі Донбасом Леонід Кравчук заявив, що «повернення громадян – це питання не Медведчука, це питання України».

Пізніше президент України Володимир Зеленський оголосив, що Київ буде відмовлятися від будь-яких пропозицій щодо обміну полоненими, крім як в форматі «всіх на всіх». «Інших форматів обміну ми не знаємо, інших форматів обміну ми не визнаємо», – підкреслив глава держави.

Поділитись