Україна звинуватила найбільші банки Європи у допомозі військовим злочинам

Україна звинуватила найбільші банки Європи у допомозі військовим злочинам

Радник президента України Олег Устенко вимагає від керівництва найбільших західних банків припинити співпрацю з Росією в галузі торгівлі нафтою.

Листи за підписом Устенко, як стало відомо The Financial Times, були направлені до PMorgan, HSBC, Citi та Crédit Agricole. Радник президента України зазначив у посланнях, що ці банки, продовжуючи співпрацю з Росією, фактично стають посібниками військових злочинів.

Устенко заявив, що надаючи кредити компаніям, які займаються постачанням російської нафти, банки «продовжую війни» і пригрозив, що вони не будуть допущені до участі у повоєнному відновленні України.

В інтерв’ю FT Устенко також заявив, що українські правоохоронці збирають інформацію про подібну співпрацю з Росією, а після закінчення війни Мін’юст України збирається звертатися з цього приводу до Міжнародного кримінального суду.

МКС, нагадує The Financial Time, не може розглядати позови проти урядів чи корпорацій, але до його компетенції входять справи щодо фізичних осіб, включаючи керівників комерційних структур. Росія відмовилася від співпраці з МКС ще 2016 року.

Поділитись