Україна назвала головну помилку Росії з питання Донбасу

Україна назвала головну помилку Росії з питання Донбасу

Росіяни цинічно піднімає ставки в переговорах по Донбасу, розуміючи, що для України важливе життя кожної людини.

Про це заявив віце-прем’єр-міністр і міністр з питань тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков в інтерв’ю виданню «Обозреватель».

На його думку, Росія хоче, щоб Україна злякалася і пішла на поступки. Мета – зробити крок до знищення держави, вважає Резніков. Він вважає, що головна помилка російської сторони в переговорному процесі – нерозуміння України.

«Позитивна динаміка в переговорах з Росією була до липня. Останнє, що було хорошого – ми домовилися про додаткові заходи щодо дотримання режиму тиші, і дійсно рівень ескалації і вогневого контакту значно зменшився. Ми перестали втрачати людські життя. З того моменту пройшло більше 200 днів, але останнім часом знову спостерігаємо збільшення рівня ескалації, точкові постріли, дистанційні мінування, знову гинуть наші люди. Початок страждати навіть цивільне населення», – заявив Резніков.

Він додав, що Росія блокує «всі позитивні речі, виступає з промовами на всіх рівнях, звинувачуючи Україну в тому, що нібито вона не виконує Мінські угоди».

10 березня стало відомо про зіткнення між військовослужбовцями Збройних Сил України та Народної міліції самопроголошеної Луганській народної республіки (ЛНР) в селищі Михайлівка (Золоте-5). Українські військовослужбовці порушили режим припинення вогню також неподалік від села Катеринівка.

12 лютого спікер української делегації в Тристоронньої контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович визнав, що українські військові відкривають вогонь по противнику в Донбасі всупереч режиму припинення вогню. При цьому, за його словами, Україна не може ініціювати фактичне скасування перемир’я, так як за цим може послідувати «безстороння реакція світової спільноти».

27 липня 2020 року в Донбасі було оголошено безстрокове перемир’я, узгоджене в рамках ТКГ представниками України, Росії та ОБСЄ. Це вже 21-я спроба дотриматися домовленості про припинення вогню.

Поділитись