Україна хоче отримати 24 винищувачі у рамках першої фази нової допомоги, – El País

Україна хоче отримати 24 винищувачі у рамках першої фази нової допомоги, – El País

Українська влада хотіла б отримати від західних країн 24 винищувачі в рамках першої фази нової військової допомоги.

Про це повідомляє іспанська газета El País, посилаючись на офіційного представника командування Повітряних сил української армії Юрія Ігната.

У статті йдеться про те, що Україна має намір отримати літаки F-16. Видання зазначає, що постачання озброєнь країнами Заходу зажадало тривалих попередніх переговорів і вказує, що поки що Київ не отримав від країн-членів НАТО ні винищувачів, ні ракет великої дальності.

У червні 2022 року Палата представників Конгресу США схвалила виділення коштів на навчання військових Збройних сил України (ЗСУ) пілотуванню американських літаків. Юрій Ігнат зазначив, що групу, яка має навчитися керувати цими повітряними суднами, вже обрали, але бійці, за його словами, все ще чекають на початок тренувань.

Видання зазначає, що період навчання для винищувачів становитиме щонайменше шість місяців. Інженери, які обслуговують ці винищувачі, також мають готуватися приблизно півроку. На підставі цього El País робить висновок, що американські літаки могли б бути задіяні на території України не раніше, ніж останні місяці цього так.

Ігнат повідомив, що окрім F-16 київська влада розглядає й інші варіанти, наприклад, французькі літаки Rafale та шведські «Gripen».

Поділитись