У Веллінгтоні заарештували 120 людей після розгону акції протесту біля стін парламенту

У Веллінгтоні заарештували 120 людей після розгону акції протесту біля стін парламенту

Поліція Нової Зеландії у четвер заарештувала 120 людей під час розгону акції протесту біля стін національного парламенту у Веллінгтоні, двоє працівників правоохоронних органів отримали травми.

Про це повідомив голова поліцейського управління столичного округу Коррі Парнелл.

Під час брифінгу для журналістів він підтвердив, що після арешту ще 70 осіб загальна кількість заарештованих поліцією активістів зросла до 120. Раніше повідомлялося про 50 затриманих. Надалі правоохоронці мають намір посилити заходи. “Досі ми вживали дуже виважених заходів щодо тих, хто залишається на території [парламенту] і протестувальників, ми старанно працювали, щоб <…> переконати їх мирно відмовитися від своїх заходів. Проте зараз ми перейшли до примусових заходів”, – повідомив він, зазначивши, що поліція добре обізнана про плани і тактику протестувальників, хоча учасники акції втратили спільне керівництво, розділившись на кілька груп.

Акція протесту біля стін новозеландського парламенту розпочалася 8 лютого, коли протестувальники, які прибули з різних регіонів країни, припаркували сотні машин, вантажівок і мотоциклів на вулицях, що прилегли до парламенту, і вийшли на галявину перед будинком. Свій захід вони назвали “Конвою 2022”, наслідуючи приклад канадських далекобійників, акції протесту яких розпочалися в північноамериканській країні в січні поточного року. У середу учасники акції спробували прорватися в будівлю парламенту, але були відтіснені поліцією, яка заарештувала трьох активістів. Пізніше прем’єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн рекомендувала протестувальникам дотримуватися правил і залишити територію парламенту, зазначивши, що далеко не всі новозеландці поділяють їхню точку зору.

Наприкінці січня Нова Зеландія перейшла на червоний (максимальний) рівень тривоги через поширення омікрон-штаму коронавірусу всередині країни. Обмеження, що наказуються цим рівнем, не надто жорсткі і стосуються в основному кількості відвідувачів різних установ та учасників заходів, також обов’язковими залишаються маски та соціальна дистанція.

Поділитись