У США шукають уламки збитого китайського аеростату

У США шукають уламки збитого китайського аеростату

У США триває операція зі збирання уламків китайського аеростату.

Його збили над Атлантичним океаном біля узбережжя штату Південна Кароліна 4 лютого за допомогою ракети AIM-9X. У Пентагоні зазначають, що збирання уламків зонда, розкиданих у межах 11 кілометрів, не триватиме багато часу.

На “полювання” за аеростатом з бази ВПС у Ленглі (штат Вірджинія) було піднято чотири винищувачі F-22, повідомляв телеканал СNN з посиланням на представника американського оборонного відомства високого рангу. За його даними, для ураження мети вистачило однієї ракети.

За інформацією Пентагону, китайський аеростат увійшов до американської розпізнавальної зони 28 січня, а 30 січня перемістився в повітряний простір Канади. Він “пролітав над важливими об’єктами, включаючи секретні військові об’єкти [США], намагався слідкувати за ними”, зазначив представник відомства.

У МЗС КНР зробили заяву, що призначення аеростату “носить громадянський характер, зонд, зокрема, використовується для метеорологічних досліджень”. За словами представника відомства, “через сильний західний вітер аеростат втратив контроль і відхилився від заданого курсу”.

За словами президента США Джо Байдена, він наказав збити кулю “якнайшвидше” ще 1 лютого, але Пентагон рекомендував почекати – військові разом із фахівцями НАСА обирали найкращий з варіантів для удару по аеростату з мінімальним ризиком для цивільного населення.

На тлі інциденту держсекретар США Ентоні Блінкен переніс запланований на 5 лютого візит до Китаю.

Ще один зонд знаходиться в небі над Латинською Америкою. “Ми вважаємо, що це черговий китайський аеростат-розвідник”, – цитує телеканал CNN прес-секретаря Пентагону Патріка Райдера.

Поділитись