У США посилили норми торгівлі з Росією та Білоруссю

У США посилили норми торгівлі з Росією та Білоруссю

Президент США Джо Байден у п’ятницю підписав схвалені раніше Конгресом законопроекти про призупинення нормальних торговельних відносин з РФ та Білоруссю, а також про заборону імпорту енергоносіїв із Росії.

Про повідомляє прес-служба Білого дому.

Байден підписав обидва документи. Про те, що він має намір це зробити, раніше повідомила прес-секретар Білого дому Джен Псакі.

Вже у березні президент підписав указ, який забороняє імпорт енергоносіїв із РФ. Ухвалений Конгресом законопроект, по суті, кодифікує цей захід.

Про намір США та їхніх союзників щодо Північноатлантичного альянсу вийти з режиму нормальних торговельних відносин із Росією Байден також раніше заявляв. За його словами, зробити кроки з метою позбавити Росію статусу учасниці режиму найбільшого сприяння збирається кожна з цих країн. При цьому для позбавлення цього статусу в США потрібне схвалення законодавців.

Призупинення нормальних торговельних відносин означає, що російський та білоруський імпорт втратить на американському ринку режим найбільшого сприяння. Призупинення цього режиму щодо РФ і Білорусі дозволить американській адміністрації встановлювати для російських і білоруських товарів вищі мита, ніж інших країн, що є членами Світової організації торгівлі (СОТ). Ці повноваження діятимуть до 1 січня 2024 року. При цьому, як зазначалося в поширених раніше пояснювальних документах, президент США матиме можливість відновити нормальні торговельні відносини з Росією та Білоруссю, «якщо ці країни припинять свої агресивні дії щодо України, а також при виконанні певних інших умов».

Поділитись