У США назвали Росію головною військовою загрозою для НАТО в найближчі 10 років

У США назвали Росію головною військовою загрозою для НАТО в найближчі 10 років

Кандидат на пост постійного представника США при Північноатлантичному альянсі (НАТО) Джуліанна Сміт назвала Росію головною військовою загрозою НАТО в майбутньому десятилітті.

Свою думку вона висловила в ході слухань у Конгресі.

«Росія залишається найбільшою геополітичною загрозою Євро-Атлантичного регіону та абсолютно точно залишиться найбільшою військовою загрозою альянсу НАТО в осяжному майбутньому і, звичайно, протягом наступного десятиліття», – підкреслила кандидат в представники США при НАТО.

Вона зазначила, що Північноатлантичному альянсу з 2014 року вдалося зміцнити можливості протистояти Москві, але багато що ще належить зробити.

«Російська агресія триває, ми повинні закликати Росію до відповіді за все її дії, що вживаються з використанням всього її інструментарію, – йде мова про конвенціональних можливості, вторгнення в повітряний простір НАТО, акціях залякування або кібератаки», – пояснила Сміт.

Кандидат на дипломатичну посаду пообіцяла в разі свого затвердження працювати з американськими союзниками і партнерами над нейтралізацією небажаних для США наслідків введення в експлуатацію газопроводу «Північний потік – 2».

Сміт вважає його «геополітичним проектом» і «поганий угодою», який підриває енергетичну безпеку Європи і в першу чергу України.

Також вона продовжить ставити «непрості питання» перед Туреччиною і переконувати її в неприпустимість покупки в Росії систем ППО С-400.

Джуліанна Сміт займає пост старшого радника держсекретаря США Ентоні Блінкена. Також є, старшим науковим співробітником Центру нової американської безпеки (CNAS). До цього вона була директором програм по Азії і геополітиці «Німецького фонду Маршалла США» (визнаний небажаним на території РФ). З 2016 до 2018 року Сміт керувала програмою трансатлантичної безпеки в CNAS. Також Сміт займала посади в Пентагоні. За час роботи удостоєна медалі міністра оборони США за видатну державну службу. Володіє німецькою та французькою мовами.

15 червня президент США Джо Байден висунув Джуліанна Сміт в якості кандидата на пост постійного представника Сполучених Штатів при НАТО в ранзі Надзвичайного і Повноважного посла.

Поділитись