У Швеції захотіли прийняти заходи проти Росії в знак солідарності з Чехією

У Швеції захотіли прийняти заходи проти Росії в знак солідарності з Чехією

Депутат шведського парламенту Ханс Валльмарк звернувся до міністра закордонних справ країни Анн Лінде з питанням про вжиття заходів щодо співробітників російського посольства в знак солідарності з Чехією.


Валльмарк нагадав, що Прага вважає доречною висилку з країн Європейського союзу і Північноатлантичного альянсу “виявлених таємних співробітників російських спецслужб” в рамках акції солідарності. При цьому депутат назвав “стриманою” реакцію Стокгольма на заяви Чехії.

“Зі шведської сторони також не видно ніяких ознак, які свідчать про реалізацію заходів, спрямованих проти співробітників російського посольства”, – зазначив парламентарій.

Він звернувся до глави МЗС країни з питанням про те, яким чином влада має намір задовольнити прохання чеської сторони про заходи проти Росії.

17 квітня влада Чехії оголосили про рішення вислати 18 російських дипломатів. За інформацією європейських ЗМІ, що висилаються дипломати були співробітниками російської розвідки і працювали під прикриттям. Стверджувалося, що російські спецслужби нібито були причетні до вибуху на складі боєприпасів в чеському селі Врбетіце, в результаті якого загинули дві людини.

Москва відкинула ці звинувачення, в якості відповіді МЗС РФ оголосив персонами нон грата 20 чеських дипломатів. Надалі глава МЗС Чехії Якуб Кулганек зажадав від Росії повернути висланих дипломатів. Не отримавши позитивної відповіді, Прага знову оголосила про скорочення чисельного складу російського посольства, давши термін до кінця травня.

Поділитись