У Сербії 60 відсотків виборців проголосували за зміну конституції

У Сербії 60 відсотків виборців проголосували за зміну конституції

У Сербії підбили перші підсумки референдуму щодо змін у конституції країни у сфері правосуддя.

Понад 60% громадян, які взяли участь у голосуванні, віддали свій голос за судову реформу, яка стала обов’язковою вимогою для країни на шляху євроінтеграції, заявив президент країни Олександр Вучич на брифінгу, повідомило агентство Tanjug.

За даними обробки матеріалів з 97,02% виборчих дільниць, 60,48% виступили за, 39,52% проголосували проти. <…> Думаю, що ми зробили хорошу річ для своєї країни щодо демократизації, суттєвої незалежності суддівства, самостійної прокуратури, — заявив сербський лідер.

Тепер судді обиратимуться не парламентом, як було раніше, а рішенням Високої ради суддівства. У його складі 11 осіб — шість суддів, обраних іншими суддями, чотири юристи, обрані парламентом, та голова Верховного суду. У цьому випадку на вибір суддів більше не вплинуть міністр юстиції, голова Верховного касаційного суду, голова парламентського комітету з правосуддя. Трирічний випробувальний термін для суддів також буде скасовано. Зміни стосуватимуться і служб держпрокурорів — вони також обиратимуться не парламентом на пропозицію уряду, а Високою радою прокурорів.

Референдум проходив у неділю, свої голоси громадяни могли віддати більш ніж на вісім тисяч виборчих дільниць, розташованих на території країни, за винятком Косово та Метохії. Правом віддати свій голос мали понад 6,5 мільйона людей. Загалом, за даними виборчкому, проголосували 25,25% від загальної кількості виборців.

Раніше влада самопроголошеного Косова заборонила проведення голосування в населених сербами районах, незважаючи на звернення до них міжнародних місій. В результаті США, Великобританія та Євросоюз у спільній заяві закликали уряд Косово дозволити сербам у краї реалізувати своє право голосу. Вони наголосили на важливості досягнення в рамках цих консультацій прогресу щодо «всеосяжної угоди, яка розкриє перспективи ЄС та підвищить регіональну стабільність». Однак влада в Приштині на це відповіла відмовою.

Поділитись