У Росії вірять, що напруженість біля кордонів України може перерости у війну з Росією

У Росії вірять, що напруженість біля кордонів України може перерости у війну з Росією

Кількість вигадок про Росію в західних ЗМІ та політичних колах зашкалює.

Одна з причин — інформацію про настрої росіян черпають із російськомовних джерел у Москві. Декілька місяців обговорюють «Путін нападе на Україну» і «Російський народ боїться Путіна більше, ніж НАТО». Звідки «ростуть вуха»?

Зі грудневих опитувань «Левада-центру».

Чого більше боїтеся? Відповіді: хвороби близьких та дітей – 82%; світової війни – 56%; зловживань влади – 53%; хвороб, злиднів – 52%; повернення репресій – 47%.

Зі січневих опитувань «Левади».

Понад 75% опитаних росіян не відкидають, що напруженість біля кордонів України може перерости у війну з Росією. 3% вважають, що війна неминуча.

36% упевнені, що це цілком можливо. На думку 38% це малоймовірно. Ще 15% заявили, що таку можливість цілком виключено.

Рівно 50% опитування вважають США та країни НАТО ініціаторами загострення ситуації на сході України. Цієї версії дотримуються 61% росіян віком від 55 років і 24% молодих людей віком 18–24 років.

16% назвали винуватцем ескалації Україну.

Ще 4% вважають, що ініціатор загострення – Росія, 3% – Донецька та Луганська Народні Республіки.

52% вважають український народ братнім, у 31% ставлення до кризи є нейтральним і лише 11% заявили, що українці вороже налаштовані до росіян.

Проте «Медуза», робить висновок, що більшість росіян не відкидають початку війни Росії з Україною, а росіяни бояться Путіна більше, ніж НАТО.

Поділитись