США окреслили позицію у разі визнання Росією ДНР та ЛНР

США окреслили позицію у разі визнання Росією ДНР та ЛНР

Сполучені Штати розцінять підтримку президентом Росії Володимиром Путіним звернення Держдуми про визнання самопроголошених Донецькою та Луганською народними республіками як відмова Москви від Мінських угод та підрив суверенітету України.

Про це сказала перший заступник держсекретаря США Венді Шерман в інтерв’ю виданню «Українська правда». Вона наголосила, що Вашингтон та Київ продовжать обмінюватися розвідувальними та візуальними даними щодо ситуації на кордоні з РФ.

Якщо Путін підтримає це звернення, це означатиме, що влада відкинула свої зобов’язання щодо Мінських угод, — заявила Шерман.

Раніше прес-секретар російського лідера Дмитро Пєсков зазначив, що визнання ЛНР та ДНР буде порушенням Мінських угод. Він також нагадав про слова Путіна, який заявив про необхідність реалізації Мінського комплексу заходів.

Депутати Держдуми на пленарному засіданні 15 лютого проголосували за визнання самопроголошених Донецької та Луганської народних республік як самостійні, суверенні та незалежні держави. Відповідне звернення буде надіслано президентові Росії негайно. До цього повідомлялося, що звернення про визнання республік Путін отримає лише після консультацій із МЗС та іншими профільними відомствами.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Київ розцінюватиме визнання Москвою ДНР та ЛНР як вихід Росії з Мінських угод. Також він сказав, що Мінські угоди не можуть виконуватись на «російських умовах».

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на прес-конференції напередодні засідання міністрів оборони країн Альянсу в Брюсселі заявив, що визнання Росією ДНР і ЛНР стане порушенням мінських домовленостей.

Поділитись