У рф обвалилися акції «Газпрому»

У рф обвалилися акції «Газпрому»

Акції «Газпрому» обвалилися на Московській біржі після того, як стало відомо, що компанія не виплачуватиме дивіденди за підсумками роботи у 2023 році.

Котирування «Газпрому» просіли майже на 6% і падали до позначки 145,03 рубля – найнижчою з жовтня 2023 року. На тлі рішення уряду Росії – найбільшого акціонера газової монополії – підготувати директиву про відмову від виплат капіталізація «Газпрому» трохи більше ніж за годину скоротилася на 144 млрд рублів, або майже $1,6 млрд.

Платити дивіденди «Газпрому» де-факто нічим: минулий рік вперше за 25 років компанія завершила із чистим збитком, а його розмір – 629 млрд рублів – став рекордним за три десятиліття її історії. Після втрати європейського ринку експорт “Газпрому” відкотився на рівні 1985 року (69 млрд куб), а щодо довоєнних рівнів зіткнувся втричі.

Не маючи можливості продавати газ, «Газпром» був змушений заморожувати свердловини і за два роки втратив чверть видобутку, обсяг якого минулого року став мінімальним у його історії.

Програвши газову війну з Європою, путін розраховує на Китай, пропонуючи йому на додаток до трубопроводу «Сила Сибіру» побудувати другий – «Сила Сибіру-2» потужністю 50 млрд куб. Але домогтися схвалення від Пекіна путіну не вдається, незважаючи на запевнення у «дружбі» та «стратегічному» партнерстві «без кордонів». Путін не отримав нового контракту, а Сі Цзіньпін жодного разу не згадав російський газ в офіційних коментарях.

Навіть якщо «Газпрому» вдасться домовитися з КНР про нову трубу, це лише погіршить його фінансове становище. Пекін не хоче вкладати ні юаня в проект, пропонуючи Росії самостійно сплатити багатомільярдний рахунок за будівництво.

Дивідендів у «Газпрому» не буде багато років. Компанії не вистачає операційного грошового потоку, щоб покривати витрати на інвестиції, а боргове навантаження стрімко зростає.

Поділитись