У Раді зареєстрували законопроект, який легалізує діяльність військових за кордоном

У Раді зареєстрували законопроект, який легалізує діяльність військових за кордоном

Законопроект про військово-консалтингову діяльність, який регулює сферу надання військових і охоронних послуг за кордоном, зареєстрований у Верховній Раді.

Автором документа виступила депутат від президентської фракції “Слуга народу” Ольга Василевська-Смаглюк.

Головною метою документа заявлено врегулювання діяльності суб’єктів такої діяльності, створення умов по працевлаштуванню осіб, які мають значний військовий досвід, ветеранів війни, учасників силової операції в Донбасі, військовослужбовців, звільнених в запас, і колишніх співробітників силових структур.

“Під військово-консалтинговою діяльністю мається на увазі надання державам, юридичним або фізичним особам за межами України послуг військового або охоронного характеру”, – сказано в пояснювальній записці до законопроекту. У ній підкреслюється, що подібні послуги будуть надаватися “виключно за кордоном, що виключає можливість створення” приватних “армій всередині країни”.

Суб’єкти ВКД будуть підлягати ліцензуванню, вони будуть наділені правом імпорту та експорту вогнепальної зброї, боєприпасів, пристроїв та патронів до нього “виключно для здійснення договірних зобов’язань в державі територіальної юрисдикції відповідно до законодавства цієї держави і нормами міжнародного права”.

Автор проекту закону зазначає, що в разі легалізації військово-консалтингової діяльності доходи від неї можуть скласти сотні мільйонів доларів, які в даний час “осідають” за кордоном. За даними Василевської-Смаглюк, раніше в Раді вже були спроби легалізувати таку діяльність, але цього не сталося через загрозу зриву військової допомоги від США.

Поділитись