У Польщі стався масштабний витік даних збройних сил

У Польщі стався масштабний витік даних збройних сил

У збройних силах Польщі потрапила у відкритий доступ ресурсна база польських військових – від гвинтів та ноутбуків до протитанкових ракет та винищувачів F-16.

Про це у п’ятницю, 14 січня, повідомляє портал Onet.

За даними видання, ймовірно, що витік даних – майже 1,8 мільйона документів матеріального забезпечення війська – стався з Управління логістичного планування в інспекції підтримки Збройних сил у Бидгощі. Інформація, що потрапила у відкритий доступ, є цінною для іноземних розвідок, йдеться у матеріалі. За словами одного з джерел порталу – фахівця з кібербезпеки, дані вже завантажували користувачі з десятка країн. З документів, можна наочно дізнатися про стан володіння всією польською армією, а також брак обладнання, зазначається в повідомленні.

«Наразі служби перевіряють, як ці дані потрапили до Інтернету. Наш інформатор стверджує, що, швидше за все, один із ІТ-фахівців Інспекції забезпечення збройних сил у Бидгощі — установи, що відповідає за закупівлю для армії та зберігання обладнання та запасних частин, — створив фірмову програму, в яку копіював дані із засекречених військових систем», – йдеться у повідомленні.

Інформацію про виток даних прокоментували 14 січня в міністерстві національної оборони країни.

«Публікація даних не становить загрози для державної безпеки чи функціонування польських збройних сил. Індекс, що розкривається, містить тільки загальнодоступну інформацію», — повідомляє відомство Польщі в Twitter.

Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак також повідомив 14 січня у Twitter, що жодної секретної інформації не просочилося і країн у безпеці.

«Рекомендую політикам тотальної опозиції протверезіти та випити склянку холодної води», — написав Блащак.

Напередодні у Данії заарештували колишнього главу військової розвідки країни Ларса Фіндсена у справі про витік суворо засекреченої інформації. Про це стало відомо 10 січня. Фіндсена заарештували ще 9 грудня 2021 року, а з посади його усунули влітку 2020-го.

Поділитись