У Пентагоні заявили про підготовку нового пакету військової допомоги Києву

У Пентагоні заявили про підготовку нового пакету військової допомоги Києву

Прес-секретар міністерства оборони США Джон Кірбі повідомив, що в рамках чергового пакету військової допомоги Україні США готують до відправки оборонні та наступальні засоби.

Трансляція брифінгу велася у Twitter оборонного відомства.

«Як уже повідомлялося раніше, було направлено три партії, готуються нові постачання. Поки що ми намагаємося зрозуміти, чи можна їх прискорити», — пояснив Кірбі.

Водночас він не став розкривати, що саме Вашингтон має намір посилати на Україну, зазначивши лише, що йдеться про «летальні та нелетальні» засоби. Крім того, прес-секретар Пентагону заявив, що кістяк американських сил, які готуються до відправки до Східної Європи, складуть елітні повітряно-десантні частини.

«Можу сказати сьогодні, що ці сили включають підрозділи 82 повітряно-десантної дивізії… 18 повітряно-десантного корпусу… 101 повітряно-десантної дивізії», — уточнив на брифінгу представник Пентагону.

Крім цього, до складу американського контингенту увійдуть військовослужбовці із 4-ї піхотної дивізії. Кірбі зазначив, що повний список частин Пентагон оприлюднити не має наміру. Вашингтон поки не ухвалив рішення про початок розгортання військ, яке має відбуватися під егідою НАТО у країнах Східної Європи.

Напередодні телеканал CNN із посиланням на джерела повідомив, що Сполучені Штати обговорюють із союзниками можливість збільшення військового контингенту у східноєвропейських країнах Північноатлантичного альянсу (НАТО) через гіпотетичне вторгнення Росії в Україну. Наголошується, що додаткові війська альянсу можуть бути дислоковані на території Болгарії, Румунії та Угорщини. Остаточного рішення з цього питання поки що не прийнято.

24 січня в НАТО заявили про посилення присутності у Східній Європі у зв’язку із ситуацією навколо України.

У той же день Пентагон привів у стан підвищеної готовності 8,5 тис. військових, якщо НАТО знадобиться активізувати сили реагування в Європі. На брифінгу речник Джен Псакі повідомила, що США завжди висловлювалися про готовність зміцнювати східний фланг НАТО і офіційні особи кілька тижнів обговорюють питання безпеки європейських партнерів.

Поділитись