У Німеччині вимагають прискорити запуск «Північного потоку – 2»

У Німеччині вимагають прискорити запуск «Північного потоку – 2»

Прем’єр-міністр Баварії Маркус Зедер в інтерв’ю газеті Bild виступив за якнайшвидше введення в експлуатацію газопроводу «Північний потік — 2».

На його думку, це рішення може зупинити зростання цін на газ на європейському ринку.

“Нам потрібне цінове гальмо на зиму та газова стратегія, яка забезпечить Німеччину постачанням палива. До цього, зокрема, належить введення в експлуатацію “Північного потоку – 2”, – зазначив Зедер.

Раніше Міністерство економіки Німеччини дійшло висновку, що сертифікація російського трубопроводу не поставить під загрозу безпеку постачання палива до ФРН та ЄС.

Північний потік – 2 тягнеться від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини і складається з двох ниток загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік. Будівництво завершилось 10 вересня. У середині жовтня Nord Stream 2 AG оголосила про закінчення процедури заповнення газом першої нитки газопроводу та продовження пусконалагоджувальних робіт на другій нитці.

Ціни на енергоносії в Європі різко підскочили за останні місяці. На початку серпня розрахункова вартість газового ф’ючерсу за індексом голландського TTF становила близько 515 доларів за тисячу кубометрів, а до кінця вересня вона зросла вдвічі. Ціни на газ почали знижуватися після того, як 6 жовтня досягли історичного максимуму 1937 доларів.

Експерти вважають, що подорожчання сировини пов’язане із низьким рівнем наповненості європейських сховищ, а також високим попитом на газ в Азії.

Як зазначив президент Росії Володимир Путін, дефіцит газу став результатом економічної політики Єврокомісії.

Поділитись