У НАТО розкрили умову для діалогу з Росією

У НАТО розкрили умову для діалогу з Росією

НАТО висловила готовність до зміцнення довіри та конститутивного діалогу з Росією за умови вживання Москвою конкретних заходів для деескалації ситуації навколо України.

Про це повідомила прес-служба альянсу на офіційному веб-сайті. Згідно з заявою організації, у НАТО відомі останні пропозиції Росії щодо європейської безпеки.

“Якщо Росія зробить конкретні кроки щодо зниження напруженості, ми готові працювати над зміцненням заходів довіри…”

В альянсі зазначили, що діалог необхідно вести на основі взаємності, враховувати у ньому занепокоєння Північноатлантичного блоку щодо дій Росії. При цьому він має проходити у консультаціях із «європейськими партнерами» НАТО. Крім цього, у міжнародній організації наголосили, що будуть раді вітати Москву на засіданні Ради Росія-НАТО.

У цьому ж документі йдеться, що Росія не повинна втручатися в діалог НАТО з Україною, оскільки відносини цих двох сторін стосуються лише їх самих. «Ми віддані праву всіх країн визначати своє майбутнє, свою зовнішню політику без зовнішнього втручання. Відносини НАТО та України стосуються виключно України та тридцяти держав альянсу», — закликали там. У заяві зазначається, що «будь-який напад на Україну матиме масштабні наслідки», і за нього «доведеться заплатити високу ціну».

Міністр закордонних справ республіки Дмитро Кулеба розповів, що Північноатлантичний альянс відмовився називати Україні рік її вступу до НАТО. Глава МЗС прокоментував підсумки зустрічі президента України Володимира Зеленського з генеральним секретарем НАТО Йєнсом Столтенбергом у Брюсселі і зазначив, що єдиною нестачею їх переговорів стала відсутність відповіді на питання українського лідера щодо терміну вступу країни до Північноатлантичного альянсу.

Поділитись