У Молдові заявили про намір провести референдум про приєднання до Росії

У Молдові заявили про намір провести референдум про приєднання до Росії

Ситуація в Молдові крок за кроком повторює “український сценарій”.

Майя Санду і її команда, на відміну від її попередника Ігоря Додона, взяли курс на євроінтеграцію країни. В результаті в молдовському суспільстві намітився серйозний розкол, подібний до того, що спостерігався на Україні в 2013 році. Багато хто побоюється, що Захід просто розорить і поглине країну.

На тлі цього опозиційна партія “Патріоти Молдови” напередодні парламентських виборів, які пройдуть вже 11 липня, виступила з ініціативою провести референдум про входження республіки до складу Росії. Її члени висуваються в депутати під гаслом “Пора додому!”.

Голова партії Михайло Гарбуз пояснив, що такий крок необхідний для того, щоб зберегти молдавські культуру, самобутність і мову. Крім того, Гарбуз впевнений, що це дозволить країні нарешті возз’єднатися з невизнаним Придністров’ям. На думку “Патріотів Молдови”, референдум потрібно провести якомога швидше, інакше правлячі еліти ініціюють інше голосування – вже про приєднання до Румунії. В такому випадку в країні може початися справжня громадянська війна.

Незважаючи на те, що шанси партії потрапити до парламенту вважаються невисокими, Михайло Гарбуз вважає, що результат виборів не має значення. Важливо лише заявити про ідею референдуму і просувати її, оскільки “Патріоти” впевнені, що молдавани хочуть “повернутися додому”.

Поділитись