У Мінську розпочався суд у справі Тихановської

У Мінську розпочався суд у справі Тихановської

Мінський міський суд у вівторок у заочному порядку розпочав розгляд кримінальної справи стосовно екс-кандидата у президенти Світлани Тихановської та низки учасників координаційної ради опозиції, які перебувають за кордоном.

Про це у вівторок повідомило агентство БелТА.

Раніше Верховний суд Білорусії публічно оповістив усіх обвинувачених про час та місце засідання. Водночас очікується, що 17 грудня Тихановська перебуватиме у швейцарському Давосі на Всесвітньому економічному форумі. Крім неї, до суду як обвинувачені викликали Марію Мороз, Павла Латушка, Ольгу Ковалькову та Сергія Дилевського.

Раніше в Генпрокуратурі Білорусії повідомили, що всім обвинуваченим інкриміновано змову з метою захоплення влади, створення екстремістського формування чи керівництво ним. Фігурантів справи також звинувачують у публічних закликах до заходів обмежувального характеру (санкцій), спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці, у розпалюванні соціальної ворожнечі та ворожнечі. Також, за інформацією відомства, Тихановську звинувачують у держзраді, разом із Морозом їй інкримінують приготування до участі в масових заворушеннях, підготовку осіб для участі в групових діях, які грубо порушують громадський порядок. Спільно з Ковальковою та Латушкою Тихановську звинувачують у перешкоджанні роботі Центрвиборчкому, а разом із Латушком – у створенні екстремістського формування та керівництві таким формуванням, а також у самовільному присвоєнні звання та влади посадової особи.

Щодо всіх фігурантів заочно обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

Правоохоронні органи Білорусі раніше зверталися до компетентних органів зарубіжних держав за допомогою у видачі Тихановської та інших обвинувачених відповідно до кримінального законодавства. Мінську було відмовлено у їхній видачі. У жовтні 2022 року Слідчий комітет Білорусії розпочав процес спеціального провадження щодо представників координаційної ради опозиції, що перебувають за кордоном, на чолі з Тихановською.

Поділитись