У Криму запропонували порушити кримінальну справу через скіфське золото

У Криму запропонували порушити кримінальну справу через скіфське золото

У зв’язку з рішенням Апеляційного суду Амстердама щодо колекції скіфського золота, що належить музеям Криму, слід порушити кримінальну справу щодо її розкрадання.

Такої думки дотримується “заступник керівника робочої групи” з міжнародно-правових питань при постпредстві республіки Крим за президента Росії Олександр Молохов.

Підсумком перевірки має стати порушення кримінальної справи та визнання кримських музеїв потерпілими від протиправних дій поки що не встановлених осіб на території Нідерландів, — заявив він.

Молохов вважає, що справа має бути порушена за статтями про розкрадання організованою групою предметів, що мають особливу цінність, та неповернення культурних цінностей на територію РФ (ст. 164 та ст. 190 КК РФ).

Колекцію скіфського золота з чотирьох кримських музеїв відправили на виставку в Амстердамі ще в лютому 2014 року — до возз’єднання Криму з Росією. Апеляційний суд 26 жовтня 2021 року ухвалив, що експонати мають бути передані Україні.

Глава СКР Олександр Бастрикін доручив керівництву регіонального главку відомства організувати перевірку за фактом неповернення культурних цінностей, які належать музеям республіки.

Поділитись