У Кабулі з’явиться представництво Євросоюзу

У Кабулі з’явиться представництво Євросоюзу

Представництво Євросоюзу з’явиться в Кабулі протягом найближчих тижнів, проте це не означатиме визнання Брюсселем радикального руху “Талібан”, який прийшов до влади в Афганістані.

З такою заявою виступила у вівторок на прес-конференції у Єврокомісії представник зовнішньополітичної служби ЄС Набіла Массралі.

“Ми працюємо над тим, щоб забезпечити мінімальну присутність ЄС у Кабулі. Це питання тижнів, а не місяців. І це не знак визнання”, – сказала вона, наголосивши, що наразі не може розкрити деталі.

За словами Массралі, мінімальна присутність ЄС у Кабулі потрібна для надання допомоги населенню Афганістану. “Нам необхідно найкращим чином допомагати афганському народу”, – додала вона.

Рух “Талібан” розгорнув масштабну операцію щодо встановлення контролю над Афганістаном після оголошення США навесні цього року про рішення вивести звідти свої збройні сили. 15 серпня радикали без бою увійшли до Кабулу, а президент Ашраф Гані залишив республіку. 6 вересня таліби заявили про встановлення контролю над усією афганською територією, а 7 вересня оголосили склад тимчасового уряду.

В Афганістані відбувається стрімке погіршення економічної ситуації: фіксується зростання цін на продукти харчування та паливо, сотні тисяч людей залишилися без роботи та житла, фінансова активність різко знизилася. Вкрай важка ситуація склалася і у сфері охорони здоров’я: спостерігається гостра нестача фахівців, ліків та медичного обладнання.

Поділитись