У ЄС засумнівалися у спроможності Києва виплатити борги за кредитами

У ЄС засумнівалися у спроможності Києва виплатити борги за кредитами

Французький депутат Європарламенту Тьєррі Маріані засумнівався, що Україна виявиться здатною віддавати борги за іноземними кредитами.


Парламентарій нагадав, що у травні голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила про намір виділити на відновлення України дев’ять мільярдів євро у вигляді кредиту.

«Чи може Єврокомісія гарантувати, що розмір допомоги, яку буде надано Україні, буде розрахований, виходячи з реальної спроможності країни виплатити такі суми?», — запитав він.

Маріані послався на думку директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Кристаліни Георгієвої, яка висловила думку, що допомогу Києву краще надавати у вигляді грантів, заздалегідь уточнивши потреби та способи їх задоволення.

Раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль підрахував, що українській владі буде потрібно близько 750 мільярдів доларів для реалізації плану відновлення країни. При цьому ключовим джерелом фінансування програми він запропонував зробити конфісковані активи РФ та російських олігархів. Інші джерела відновлення України — гранти та пільгові кредити міжнародних фінансових організацій, інвестиції та власне бюджет країни, запропонував він.

Поділитись