У ЄС назвали умову конфіскації заморожених активів РФ

У ЄС назвали умову конфіскації заморожених активів РФ

ЄС хоче конфіскувати заморожені активи РФ лише у тому випадку, якщо Росія відмовиться фінансувати відновлення України. Тобто лише після закінчення війни.

Про це пише Die Welt.

Видання пише, що зараз ЄС планує лише оподатковувати прибуток центральних депозитаріїв, який вони отримують від російських грошей, а потім переказувати виручені кошти в Україну.

У кулуарах зустрічі G20 міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер нещодавно наполягав на тому, що слід чіпати лише відсоткові доходи, але не самі активи.

Таким чином, його міністерство заявило: «Для нас, як і раніше, дуже важливо, щоб будь-яке рішення було юридично обґрунтованим і щоб пов’язані з ним ризики були ретельно проаналізовані». Прибуток може бути використаний для відновлення України в майбутньому.

Однак ці податкові надходження становитимуть лише одну цифру в мільярдах; це крапля у морі порівняно з фінансовими потребами України.

Але прес-секретар із зовнішньої політики Нільс Шмід попереджає: «Ідея надати російські активи в розпорядження України може здатися привабливою, але тут є каверза. Це не відповідатиме міжнародному праву доти, доки не буде резолюції Ради безпеки ООН. Цього не станеться через російське вето, якого майже напевно очікується».

Якщо від Росії очікують на повернення до міжнародного права, то ЄС не повинен ризикувати порушенням міжнародного права, конфіскуючи його, констатував представник ФРН.

«Поки що негативне ставлення ЄС до конфіскації не зміниться, гроші залишатимуться заблокованими доти, доки Росія не виплатить Україні репарації після закінчення конфлікту. ЄС хоче конфіскувати гроші лише у тому випадку, якщо Росія відмовиться фінансувати відновлення України», – пише видання.

Поділитись