Spiegel спрогнозував «ціновий шок» для Європи через санкції проти РФ

Spiegel спрогнозував «ціновий шок» для Європи через санкції проти РФ

Часткове ембарго на російську нафту, введене Європейським союзом у рамках шостого пакету санкцій, може призвести до «цінового шоку», збільшення відсоткових ставок та падіння купівельної спроможності доходів населення.

Таку думку висловив директор дослідницького центру Bruegel Гунтрам Вольф у розмові з журналом Der Spiegel. Гунтрам Вольф вважає, що в короткостроковій і середньостроковій перспективі європейські підприємства та споживачі постраждають від уже високих цін на вуглеводні, що ростуть далі, що викликано нафтовим ембарго проти РФ.

Він попереджає, що купівельна спроможність широких верств населення Європи знизиться, і це змусить владу країн ЄС знижувати податки та також робити знижки на паливо та їжу, що у свою чергу спровокує збільшення боргів країн ЄС.

«Інфляційний тиск буде продовжуватися», — резюмує Гунтрам Вольф, додаючи, що для Європи економічні процеси, що відбуваються, — це «найгірше з усіх світів».

3 червня президент Росії путін назвав політику Євросоюзу причиною кризи в енергетиці регіону. Спроба Заходу принизити значення традиційних джерел енергії призвела до «недоінвестування в енергетичний сектор та зростання цін», зазначив російський лідер. Путін додав, що Росія не винна у ситуації зі зростанням цін на енергоресурси, оскільки більшість факторів дестабілізації стали розвиватися ще до спецоперації із захисту Донбасу та хвилі антиросійських санкцій.

Тоді ж Євросоюз опублікував список по шостому пакету санкцій, до нього внесено понад 60 фізосіб та 18 організацій з РФ та Білорусі. Обмеження також передбачають часткове ембарго на російську нафту, що поставляється морем. Погодження шостого пакету санкцій стало найдовшим за весь час. Країни Євросоюзу не могли досягти згоди протягом кількох тижнів через розбіжності щодо ембарго на нафту.

Коментуючи рішення Євросоюзу, заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Чепа заявив ЗМІ, що нові заходи практично не вплинуть на життя росіян. За його словами, Росія була готова до шостого пакету санкцій Євросоюзу, оскільки вже звикла до рестрикцій Заходу.

Санкційний тиск на Росію посилився після початку війни проти України, яку вночі підступно розпочали окупанти 24 лютого 2022 року.

Поділитись