У Гонконзі зібрали 2,4 млн підписів на підтримку виборчої реформи

У Гонконзі зібрали 2,4 млн підписів на підтримку виборчої реформи

Майже 2,4 млн підписів зібрано в Гонконзі на підтримку плану з реформування виборчої системи цього спеціального адміністративного району КНР.

Про це повідомила в понеділок газета Ming Pao з посиланням на організаторів цієї кампанії.

“Ці цифри відображають думку значної частки населення Гонконгу”, – зазначив її куратор Тань Яоцзун, що є представником Гонконгу у складі Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників парламенту. Чисельність населення Гонконгу становить 7,5 млн жителів.

Кампанія зі збору підписів стартувала 11 березня, коли сесія ВЗНП прийняла резолюцію про розробку законопроекту про вдосконалення виборчої системи Гонконгу, і завершилася минулої неділі. У ній брали участь близько 1,3 тис. Організацій та 5 300 волонтерів.

Ініційована Пекіном реформа націлена на забезпечення принципу “Гонконгом керують патріоти”. Він покликаний закрити лазівку для проникнення “антикитайських елементів” в систему держуправління цього спеціального адміністративного району КНР після прийняття влітку минулого року закону про захист національної безпеки.

У прийнятій Пекіном резолюції йдеться про вдосконалення методу формування колегії вибірників в Гонконзі і збільшенні їх чисельності з 1 200 до 1 500 осіб. Цей орган тепер буде не тільки голосувати за главу гонконгської адміністрації, а й забезпечувати обрання значної частини членів Законодавчої ради. При цьому контроль над допуском всіх кандидатів буде посилений, а депутатський корпус збільшиться з 70 до 90 осіб.

Підготовкою конкретних деталей документа займеться Постійний комітет вищого законодавчого органу КНР. Він внесе поправки до додатків I і II Основного закону Гонконгу (аналог конституції), після чого необхідні зміни будуть включені в місцеве виборче законодавство.

Поділитись