У ФРН заявили про «перелом» у відносинах із КНР через Росію

У ФРН заявили про «перелом» у відносинах із КНР через Росію

Попередження на адресу Пекіна через російську спецоперацію в Україні та західні санкції показують «перелом» у відносинах Німеччини та Китаю.

Ще кілька тижнів тому такі заяви Берліна були немислимі, заявив журналіст Томас Райхарт у статті, опублікованій на сайті телеканалу ZDF.

Автор публікації нагадав, що бундестаг наприкінці квітня прийняв заяву із закликом підтримати Київ важким озброєнням. Тоді ж на адресу Пекіна направили «недвозначну загрозу»: Китаю пообіцяли санкції, якщо він підриватиме західні обмеження проти Росії або навіть постачатиме їй зброю, зазначив Райхарт.

Подібні попередження з Берліна на адресу Пекіна були настільки ж немислимі кілька тижнів тому, як і постачання в Україну самохідних установок. Цей перелом важко переоцінити, – наголосив журналіст.

Цей крок означає остаточне «прощання» з китайською політикою екс-канцлера Ангели Меркель, вважає Райхарт. На його думку, вона зосереджувалась на економічних відносинах, не бажаючи визнавати “агресивні амбіції Пекіна стати великою державою”.

Раніше стало відомо, що поточне протистояння Москви і Вашингтона може розколоти мир на два ворогуючі табори, вважає оглядач газети The Telegraph Ліам Халліган. Він зазначив, що вже сформувалися два нові протиборчі альянси — з одного боку США, Євросоюз і Великобританія, а з іншого — Росія та країни, які надають їй підтримку: Китай, Індія та Індонезія.

Поділитись