У Білорусі заявили про причетність США до підготовки державного перевороту

У Білорусі заявили про причетність США до підготовки державного перевороту

Слідством отримано беззаперечні докази причетності американських державних структур до підготовки перевороту в Білорусі, заявив в середу міністр оборони республіки Віктор Хренін.


“У ході спільної операції білоруських і російських спецслужб було припинено підготовка заколоту з фізичним усуненням глави білоруської держави і членів його сім’ї. Причому на сьогоднішній момент слідством розкриті неспростовні докази причетності до цього американських державних структур”, – заявив Хренін, виступаючи на пленарному засіданні “Стратегічна стабільність: трансформація і перспективи “в рамках IX Московської конференції з міжнародної безпеки.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко 17 квітня заявив про затримання групи людей, які готували замах на нього і його дітей. За даними президента, до цього причетні спецслужби США. При цьому до складу групи входили як громадяни Білорусі, так і іноземці, які, згідно із заявою КДБ республіки, крім фізичного усунення Лукашенка, хотіли організувати збройний заколот з метою захоплення влади насильницьким шляхом.

Як повідомляли в ФСБ, в Москві були затримані з подвійним громадянством США та Білорусі юрист Юрій Зенкович і білоруський політолог Олександр Федута – вони планували військовий переворот в Мінську 9 травня. У цю ж групу, за даними КДБ, входив і лідер опозиційної партії Григорій Костусєв, він затриманий на території республіки.

Як повідомляли в КДБ Білорусі, обвинуваченими у кримінальній справі про підготовку держперевороту і замаху на Лукашенка проходять дев’ять осіб, з них до п’ятьом генпрокуратурою заочно застосовано запобіжний захід у вигляді взяття під варту, вони перебувають на території інших держав. У квітні в КДБ також інформували, що звинувачення пред’явлено чотирьом затриманим у кримінальній справі, вони дають свідчення. Санкція частини 1 статті 357 Кримінального кодексу Білорусі передбачає до 12 років позбавлення волі.

Поділитись