У Білорусі задумалися про гарантії для колишнього президента

У Білорусі задумалися про гарантії для колишнього президента

У Білорусі можуть законодавчо закріпити статус колишнього президента республіки, надавши йому ряд гарантій і привілеїв.

Відповідний законопроект був внесений до парламенту республіки депутатом Ганною Канопацькою, пише «Sputnik Білорусь».

Законопроект «Про гарантії президенту Республіки Білорусь, який припинив виконання своїх повноважень, і членам його сім’ї» пропонує зберегти для екс-президентів та їхніх родичів державну охорону, доступ до урядового зв’язку, а також медичне обслуговування, яке надається главі держави під час виконання своїх повноважень. Крім того, екс-президентам пропонують надати право на утримання помічників.

Крім того, колишнім президентам пропонується виплачувати пенсію в розмірі 75 відсотків від зарплати глави держави, яка становить 4,5 тисячі доларів на місяць, а для проживання йому буде виділена одна з резиденцій. У разі смерті екс-глави держави його сім’я буде продовжувати отримувати соціальні виплати. Протягом всього свого життя особи, що займали пост глави держави, будуть зберігати недоторканність.

На даний момент першим і єдиним президентом в історії Республіки Білорусь є Олександр Лукашенко, який займає пост глави держави з 1994 року. C тих пір він переобирався чотири рази. На виборах 2015 року його кандидатуру підтримали 83,49 відсотка виборців при явці 87,2 відсотка. П’ятий президентський термін Лукашенко підійде до кінця в 2020 році.

Лукашенко вже заявив про свій намір взяти участь у президентських виборах в 2020 році. При цьому він зазначив, що не буде триматися «синіми пальцями» за президентське крісло. У разі перемоги він буде очолювати республіку до 2025 року.

Поділитись