Турецькі вчені розробили проект газового хаба до заяв Путіна

Турецькі вчені розробили проект газового хаба до заяв Путіна

Турецькі вчені вже розробили проект газового хаба в країні з можливістю транспортування до 75 мільярдів кубометрів блакитного палива на рік, він став актуальним після того, як таку ідею озвучив президент РФ, пише в неділю газета Yeni Şafak.


Раніше президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія могла б перемістити транзит газу з “Північних потоків” до регіону Чорного моря та Туреччини. Російський лідер обговорив цю ідею з президентом Туреччини Тайіпом Ердоганом. Вони доручили детально та швидко опрацювати питання. Переговори делегацій Туреччини та РФ щодо створення газового хаба розпочнуться наступного тижня, повідомило дипломатичне джерело в Анкарі.

“Стало відомо, що за 3 місяці до заяви президента Росії Володимира Путіна про можливість створення в Туреччині великого газового хаба для постачання Європи вчені інженерного факультету Університету Гюмюшхане підготували магістерську дисертацію під назвою “Туреччина – центральна країна в євразійській енергетичній безпеці”, – пише видання.

Завідувач кафедри геофізичної інженерії Університету Гюмюшхане та співробітник факультету енергетичних систем Інституту післядипломної освіти професор д-р Нафіз Маден наголосив, що вони нададуть всебічну підтримку у разі реалізації проекту.

“Туреччина довела всьому світу, що вона є країною, яка захистить Європу від холоду взимку сьогодні, як учора вона захистила Європу і весь світ від голоду. Ми розробили проект газопроводу. Ми зробили це не як прогноз, а за допомогою суто наукових досліджень” , – наголосив учений.

“Ми розподілятимемо цей природний газ до Європи через Фракію за трьома різними маршрутами: північна, південна та середня гілки. Південна гілка піде до Італії, середня гілка піде до Сербії та інших країн через Болгарію, Албанію, Косово, Македонію, Сербію та інші країни. , А північна гілка піде до Румунії, Словенії, Угорщини і далі до Німеччини… Коли ми розробляли проект, ми припускали, що його буде збільшено з 50 до 75 мільярдів кубометрів за додаткових інвестицій», – сказав він.

Поділитись