Туреччина звинуватила РФ і США в невиконанні зобов’язань по Сирії

Туреччина звинуватила РФ і США в невиконанні зобов’язань по Сирії

Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу стверджує, що Росія та США не виконали зобов’язання щодо виведення курдських сил та низки районів Сирії.

“Під час мого візиту до США ми поговоримо про Сирію. Тому що вони [американська сторона] продовжують підтримувати Робочу партію Курдистану та Сили народної самооборони. Для нас це загроза. Дане нам слово не виконали і США, і Росія. Ми постійно говоримо про це даним країнам, що умови домовленостей 2019 року не виконані”, – сказав він у п’ятницю на спільній із главою МЗС Італії Антоніо Таяні прес-конференції в Анкарі. Трансляція велася на сторінці Чавушоглу у Twitter.

Міністр мав на увазі домовленості, укладені окремо зі США та Росією у жовтні 2019 року, коли Анкара розпочала військову операцію “Джерело світу” проти озброєних загонів курдів на півночі Сирії. Зокрема, домовленості стосувалися повного виведення курдських формувань із зони проведення турецької операції, а також закріплення низки територіальних реалій та турецького контролю за районами проведення цієї операції.

“США до того ж не виконали й умови 90-денного плану щодо Манбіджу. Тож вони повинні відповідати за свої слова. Це ми обговоримо під час поїздки до США”, – сказав він. Цей план 2018 року також стосувався виведення курдських формувань із деяких регіонів півночі Сирії.

Чавушоглу планує прибути до США 17 січня.

Поділитись