Туреччина відкинула резолюцію Європарламенту із закликом до санкцій проти неї

Туреччина відкинула резолюцію Європарламенту із закликом до санкцій проти неї

Анкара вважає упередженою і відірваною від реальності резолюцію Європарламенту щодо Туреччини і самопроголошеної Турецької республіки Північного Кіпру, заявив прес-секретар турецького МЗС Хамі Аксой.


Європарламент ухвалив у четвер резолюцію із закликом ввести санкції проти Туреччини через її позиції по кіпрської проблеми.

“Ми повністю відкидаємо резолюцію Європарламенту щодо нашої країни і ТРПК … Це рішення, поза всякий сумнівів, прийняте під диктовку грецької громади Кіпру, показує, наскільки упереджений і відірваний від реальності Європарламент по кіпрського питання”, – заявив Аксой.

За його словами, така позиція не служить інтересам ЄС, поліпшення його відносин з Туреччиною і врегулювання кіпрської проблеми.

“Ми пропонуємо Європарламенту і ЄС прийняти реалії на Кіпрі і присутність там турецької громади, а також виконати зобов’язання ЄС перед турками-кіпріотами. Туреччина продовжуватиме рішуче захищати як свої, так і їх права, не піддаючись погрозам і шантажу і продовжуючи зусилля по діалогу” , – додав Аксой.

Кіпр розділений за національною ознакою з 1974 року після збройного вторгнення Туреччини, спровокованого спробою приєднання острова до Греції. Окупованими виявилися 37% території острова, на якій в 1983 році була проголошена Турецька республіка Північного Кіпру. Її визнала лише Туреччина.

Поділитись